Goji - sproszkowany sok z owoców goji (50g)

Cena: 23,50 PLN
23,50 PLN
Czas wysyłki: 3 dni

produkt niedostępny w tej liczbie

dostępna ilość:

dodano produkt

przejdź do koszyka

Producent: KenayAG

Ocena: - - - - -

Dodaj opinie

Zapytaj o produkt

Zadaj pytanie o przedmiot
  •  

OPIS PRZEDMIOTU

Składniki: sproszkowany sok z owoców goji

Jagody Goji rosną na pnączach osiągających wysokość do 6 metrów. Owoce są koloru czerwonego i są zbierane raz do roku, latem. Stosowane są w tradycyjnej Medycynie Chińskiej od tysięcy lat. Obecnie nauka potwierdza to co tradycyjni lekarze badali metodą prób i błędów.

Substancje odżywcze i zastosowanie:

Goji zawierają 19 aminokwasów, m.in.: histydynę, izoleucynę, leucynę, lizynę, metioninę, fenyloalaninę, treoninę, tryptofan i walinę. Są one niezbędne dla zachowania prawidłowych funkcji organizmu. Zawierają wyższy poziom wit.C niż pomarańcze i więcej białek niż pełne ziarna. Jagody Goji zawierają 21 pierwiastków śladowych m.in. german, który rzadko występuje w pokarmach. Zawierają również beta-sitosterol o właściwościach przeciwzapalnych, karotenoidy o właściwościach antyoksydacyjnych m.in. beta-karoten (bogatsze źródło niż marchewki) i zeaksantynę, która chroni oczy. To jedno z najbogatszych źródeł karotenoidów spośród wszystkich pokarmów. Jagody Goji zawierają także witaminy z grupy B, które są niezbędne do produkcji energii z pokarmów. Są też doskonałym źródłem niezbędnych kwasów tłuszczowych koniecznych do produkcji hormonów oraz prawidłowego działania mózgu i układu nerwowego.

Goji został uznany przez magazyn The Time za super-owoc roku. Obok Noni jest to aktualnie najpopularniejszy „Super fruit” zarówno na wschodzie jak i zachodzie. Owoce Goji są wyjątkowo bogatym źródłem antyoksydantów.

STOSOWANIE:

Goji dzięki uniwersalnej postaci jaką jest proszek można spożywać według uznania np. z jogurtem albo szejkiem mleczno-owocowym.

Jagody Goji: doskonałe źródło antyoksydantów

05 luty 2010

Autor: Brett Brown

Jagody Goji są jednym z najbardziej odżywczych produktów na świecie. Zawierają one szereg karotenoidów, witamin, minerałów oraz fitoskładników. Oprócz tego, wiele ludzi uważa, że są one jednym z najlepszych źródeł antyoksydantów.

Antyoksydanty

Antyoksydanty pomagają chronić DNA przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki oraz promieniowanie. Bez dostatecznej ilości antyoksydantów organizm jest podatny na choroby oraz przyspieszony proces starzenia się. Wolne rodniki to produkt uboczny metabolizmu, promieniowania oraz kontaktu z toksynami. Prowadzi to w rezultacie do wczesnej śmierci komórek, co przyczynia się do różnych chorób oraz przyspieszonego rozwoju zmutowanych komórek, które mogą przyczyniać się do nowotworów. Antyoksydanty mogą zapobiec temu wszystkiemu.

Karotenoidy

Jagody Goji to jedno z najlepszych źródeł karotenoidów o właściwościach antyoksydacyjnych, a nawet lepsze niż marchewka. Jak wykazały badania, zawartość karotenoidów w komórkach człowieka jest istotnym czynnikiem określającym maksymalną długość życia. Oznacza to, że im więcej karotenoidów spożywamy, tym większe prawdopodobieństwo dłuższego życia.

Zdrowe oczy

Jagody Goji zawierają również ważne składniki odżywcze dla zdrowych oczu. Są to zeaksantyna oraz luteina. Dieta bogata w te składniki pomaga zmniejszyć ryzyko występowania zwyrodnienia plamki żółtej związanego z wiekiem, co jest główną przyczyną utraty wzroku u osób powyżej 65 r.ż.

Odporność oraz dłuższe życie

Jagody Goji wspomagają również układ odpornościowy. Jest to zasługa trzech głównych składników tych jagód tj. polisacharydów, beta-karotenu oraz germanu. Polisacharydy wspomagają odporność, a beta-karoten zwiększa stymulację interferonem na układ odpornościowy. German, który jest również skuteczny w leczeniu różnych nowotworów, odgrywa kluczową rolę w zwiększaniu stężenia interferonu. W skład jagód Goji wchodzą również seskwiterpeny o właściwościach przeciwzapalnych, które są silną substancją pobudzającą wydzielanie. A dokładniej, pobudzają one wydzielanie hormon wzrostu przez przysadkę mózgową.
Ze względu na zawartość witamin i minerałów oraz fakt, że jagody Goji są jedynym znanym źródłem substancji pobudzającej wydzielanie, od dłuższego czasu przypisuje się im właściwości przedłużające życie. Jak głosi legenda pewien człowiek Li Qing Yuen dożył 252 lat, jednak do końca nie wiadomo czy jest to prawda.

Wartości odżywcze

Jagody Goji zawierają 18 aminokwasów łącznie z 8 egzogennymi aminokwasami, co stanowi pełnowartościowe białko. Zawierają one również 21 minerałów śladowych tj. wapń, miedź, german, żelazo, magnez, fosfor, selen oraz cynk, a także witaminy A, C, E oraz kompleks witamin z grupy B.
Stosowanie

Jagody Goji mogą być stosowane na różne sposoby. W tradycyjnej medycynie chińskiej były one jedzone w postaci świeżej oraz herbaty. Można je również dodawać do każdej herbaty, wtedy pod wpływem wysokiej temperatury wielocukry są uwalniane do herbaty. Smakują również jako dodatek do zup i mieszanek suszonych owoców, orzechów i nasion. Znajdziesz jagody Goji w dobrym sklepie ze zdrową żywnością lub w sklepie internetowym.


Jak widać jagody Goji to naprawdę doskonały produkt. Zawierają one mnóstwo antyoksydantów, witamin, minerałów, wielocukrów i białka. Jest to jeden z dostępnych produktów, który naprawdę może wspomagać stan zdrowia

OPINIE KLIENTÓW

DODAJ OPINIĘ

Dodaj opinię, dzięki temu również i Ty otrzymasz wiarygodną informację o produkcie

POLECANE PRODUKTY

Darmowe sklepy internetoweOprogramowanie sklepu internetowego